Business Planning - Selamatkan Dari Azab

Bisnes selamat azab neraka

Rujukan
1. http://www.quranexplorer.com/Quran/Default.aspx
2. http://nasbunnuraini.wordpress.com/2009/07/24/bisnes-selamat-azab-neraka/

As-Saff

[10] Wahai orang-orang yang beriman! Mahukah Aku tunjukkan sesuatu perniagaan yang boleh menyelamatkan kamu dari azab seksa yang tidak terperi sakitnya?

[11] Iaitu, kamu beriman kepada Allah dan rasulNya, serta kamu berjuang membela dan menegakkan agama Allah dengan harta benda dan diri kamu; yang demikian itulah yang lebih baik bagi kamu, jika kamu hendak mengetahui (hakikat yang sebenarnya).





يَـٰٓأَيُّہَا ٱلَّذِينَ ءَامَنُواْ هَلۡ أَدُلُّكُمۡ عَلَىٰ تِجَـٰرَةٍ۬ تُنجِيكُم مِّنۡ عَذَابٍ أَلِيمٍ۬ 

O ye who believe! Shall I show you a commerce that will save you from a painful doom? (10)


تُؤۡمِنُونَ بِٱللَّهِ وَرَسُولِهِۦ وَتُجَـٰهِدُونَ فِى سَبِيلِ ٱللَّهِ بِأَمۡوَٲلِكُمۡ وَأَنفُسِكُمۡ‌ۚ ذَٲلِكُمۡ خَيۡرٌ۬ لَّكُمۡ إِن كُنتُمۡ تَعۡلَمُونَ 

Ye should believe in Allah and His messenger, and should strive for the cause of Allah with your wealth and your lives. That is better for you, if ye did but know. (11)


10 Steps to plan the business

1—Define the business.

1.Beriman kepada ALLAH yang ESA.
2.Beriman kepada RASUL.
3.BERJIHAD dengan HARTA dan DIRI.



2—Conduct market research and analysis.


Potential customers - Manusia di sekitar kita



3—Conduct competitor analysis.


Potential competitor - Anasir jahat dari luar mahupun dalam Islam



4—Assess clinical and quality requirements.


Aware and comply with the regulations and requirements - Berdasarkan Al-Quran dan Sunnah



5—Define processes and operations.


Organizational structure - Pemberi dan penerima ilmu (Murabbi dan Mad'u)



6—Develop a marketing strategy.


Identify the target market - Mencari hati-hati yang inginkan kebaikan



7—Develop financial projections.


Includes: projected cash flows, P&L, performance - Menganalisis harta, tenaga dan masa yang ada




8—Identify an action plan.


Detail the start and finish dates - Menghitung timeframe yang tinggal untuk meneruskan kerja dakwah



9—Assess critical risks and opportunities.


SWOT analysis - Muhasabah kelebihan dan kekurangan diri.



10—Establish an exit plan.


Actions to take - Membetulkan kekurangan Mutaba'ah harian yang membantutkan kerja dakwah



Maal Hijrah 1431

Alhamdulillah, masih diberi kesempatan oleh Allah
untuk hidup dengan nikmat yang terlampau banyak

Tahun baru, layout pun baru... hehe
InsyaAllah perubahan ke arah yang lebih baik
Dengan mengekalkan keadaan yang sedia baik

Setitis Rasa - Memberi Untuk Merasa
Tema baru untuk blog ini
Tiga entri setiap bulan
Masih dikekalkan

Akhir sekali, terimalah puisi yang tak seberapa ini

Sajak "Mahu Mampu"

Dulu
Aku terasa mahu
Tetapi
Tidak mampu

Lalu
Pelbagai angan dan khayalan
Kalau aku ada itu
Aku ingin buat begitu
Kalau aku ada ini
Aku ingin buat begini

Kemudian
Allah memberikan ku mampu
Harta, tenaga dan kelapangan waktu

Lantas
Aku mensyukurinya dengan mahu
Apa yang terdaya untuk aku laku
Berdasarkan ilmu

Tak mustahil kalau
Mahu bertukar malu
Mampu dibiarkan lesu
Mampu tetapi tidak mahu

Justeru
Tegurlah diri ini
Andai terlupa pegangan dan jati diri

Result exam cinta

Result exam ialah exam cinta

Cinta kelas pertama
Kepada Allah selamanya

Dihiaskan bagi manusia KECINTAAN kepada perkara-perkara yang diingini nafsu berbentuk perempuan-perempuan, anak pinak, harta benda yang banyak dari emas dan perak, kuda peliharaan yang bertanda lagi terlatih, binatang-binatang ternakan dan kebun tanaman. Itulah kesenangan hidup di dunia sedangkan di sisi Allah ada tempat kembali yang sebaik-baiknya.

(Al-Imran : 14)

Bagaimana result exam menjadi exam cinta?

Sebelum ini dikhabarkan kepada para pelajar UIAM
Tentang result exam akan keluar bermula pukul 4ptg menerusi MYIIUM
Lalu, masing-masing menunggu pada masa yang dijanjikan
Untuk melihat result walaupun mungkin akan tertekan


Tetapi, hingga ke malam hanya segelintir yang dapat
Yang belum; marah, mencaci dan mengumpat
Seakan hilang jati diri dan akhlak islami
Sifat mahmudah yang patut diikuti, mazmumah dijauhi


Kemudian, setelah menjelang pagi barulah ramai yang boleh
Ada yang gembira tersengeh, tak kurang air mata meleleh
Meraikan usaha sendiri, meratapi kemalasan diri
Hingga terlupa ketentuan Ilahi

Bila kata cinta, tentulah maksudnya suka
Cinta kepada pencapaian sendiri yang mempunyai masa lapang
Waktu cuti tanpa ada tanggungjawab keliling pinggang
Apakah keperluan untuk melihat result dengan cepat dan senang?
Tak bolehkah bersabar tanpa menyakitkan hati orang?


Bila terlalu cinta, terlepas perlakuan tak sengaja
Cinta kepada result yang cemerlang
Merasakan usaha sendiri tanpa bantuan orang
Kebolehan sendiri diulang-ulang
Terlalu leka mungkin akan tiba masa kecundang


Bila mengharap cinta, tentulah duka bila tiada
Cinta kepada result exam yang terampil
Maksudnya tiada gagal dalam subjek yang diambil
Hingga jika gagal sendiri terkebil-kebil
Lupa bahawa gagal exam bukanlah gagal kehidupan yang stabil



Katakanlah: 'Inginkah aku kabarkan kepadamu apa yang lebih baik dari yang demikian itu?' Untuk orang-orang yang bertakwa (kepada Allah), pada sisi Tuhan mereka ada surga yang mengalir di bawahnya sungai-sungai; mereka kekal di dalamnya. Dan (mereka dikaruniai) istri-istri yang disucikan serta keridaan Allah: Dan Allah Maha Melihat akan hamba-hamba-Nya.

(Al-Imran : 15)


Jadi apa maksudnya exam cinta?

Tentulah cinta kepada Allah
Bila cinta rasa ingin dekat kepada-Nya
Mematuhi arahan meninggal larangan

Bila dapat sesuatu hadiah
Kita cintakan orang yang memberi hadiah
Bukan hadiah itu sendiri

Allah yang memberikan nikmat hingga tak terkira banyaknya
Kesihatan, masa lapang, otak yang cerdas, kemudahan internet
Allah jualah yang memberi petunjuk
Kepada lecturer yang mengajar di kelas, membuat soalan, menanda jawapan
Kepada pelajar yang belajar di kelas, mengulang kaji pelajaran, menjawab soalan

Lantas diberikan Allah kepada kita ujian Cinta-Nya
Sejauh mana kita mentaati turutan menjauhi larangan
It's too complicated to say
Just read by yourselves
The book that gives me inspiration: Click

Proposal for the final semester (InsyaAllah)


Study on the Effectiveness of Knowledge & Experience Gained Since Year 1 Bachelor of Pharmacy, IIUM Kuantan Campus



Outline:


1. Introduction

2. Background

3. Hypothesis

4. Research Question

5. Aim & Objectives

6. Materials & Methods

7. Data Processing

8. Expected Research Outcome

9. Conclusion

10. References

11. Acknowledgement

Gambar transition meeting IPhA 2009

(Diwakili oleh semua batch Pharmacy IIUM Kuantan - Year 1,2,3 and 4)


This is only my rough idea... To be implemented on me myself...
not a study on population (epidemiology)...
just individual assessment (Muhasabah) =)


1. Introduction

- Bachelor of Pharmacy in IIUM Kuantan Campus requires 4 years of study

- Now, subject is approaching to the final semester which is scheduled to be started on 7 Dec 2009, InsyaAllah...


2. Background

- A lot of knowledge and experiences gained from year 1 of study starting on 2006

- All of the core and elective subjects were given through lecture, visit, laboratory work, hospital attachment and etc.


3. Hypothesis

- Final semester of study should make a competent final year students with sufficient skills and knowledge before become a pharmacist.


4. Research Question

- Can a final year pharmacy student integrate all the knowledge he gained to get a better result compare to previous semester?


5. Aim & Objectives

- To assess own understanding on the pharmacy course

- To make a proper planning for the final semester


6. Materials & Methods

- Materials: All core and elective subjects that will be taken on coming semester

- Methods: Do proper planning of timeline for study and other activities throughout the semester


7. Data Processing

- Examination Result Slip will be analysed using specific software such as...

i. Microsoft Excell

ii. SPSS - chi-square test and t-test (:P tak de r nak guna ni)


8. Expected Research Outcome

- GPA of final semester should be higher than previous semester

- CGPA should exceed 3.0 (insyaAllah... optimis membawa kenyataan)


9. Conclusion

- The research may not be valid to other people since this is only done to individual person, not in a population.


10. References

- Al-Qur'an wa as-sunnah (jadikan keduanya rujukan, nescaya anda tidak akan sesat)


11. Acknowledgement

- Thank you Allah (Alhamdulillah) for all of the bounties

Post mortem Fourth Year First Sem

Alhamdulillah... selesai sudah semester pertama tahun 4 farmasi UIAM.
Banyak pengalaman baru dipelajari. Banyak ilmu baru difahami.
Terima kasih tak terhingga kepada para pensyarah dan kawan-kawan yang membantu diri ini.
Tanpa bantuan Allah memberi petunjuk kepada kalian, tak mampu diri ini sampai ke tahap ini. Jazakallahu khairan kathira...


Bagi mendokumentasikan perjalanan semester yang lepas, elok rasanya dibuat post mortem. Muhasabah kelemahan diri. Mencari potensi diri.


Total 7 subjek diambil dengan exam dan 1 subjek tanpa exam


1. PHM 4112 Quality Assurance

- Perlu extract isi penting dan jadikan nota yang lebih ringkas.


2. PHM 4122 Sterilization and Aseptic Technology

- Perlu tumpu dalam kelas


3. PHM 4132 Pharmacoepidemiology & Pharmacoeconomics

- Perlu baca buku dan internet


4. PHM 4143 Pharmacotherapeutics I

- Perlu banyak bahan bacaan, tumpu dalam kelas, refresh bila nak dekat exam


5. PHM 4153 Dosage Design 2

- Agak susah. Perlu tumpu dalam kelas. Kalau balik baru nak study memang tak sempat.


6. PHM 4162 Pharmacy Practice 4

- Agak senang. Perlu banyak buat repot. Tapi kemurahan hati memberi pinjam report untuk diambil isi mungkin akan di tiru bulat2 kerana kesuntukan masa.


















7. PHM 4192 Clinical Nutrition

- Perlu tumpu tutorial yang diberikan.


8. PHM 3123 PK

- Perlu rajin bertanya junior. Lecturer baru approach baru.


9. PHM 4171 PBL 2

- Perlu mahir membahagi tugas dan menyiapkan tugas sendiri.


10. PHM 3012 LS

- Kesilapan sama seperti pharm prac 4. Kemurahan hati dibalas dengan peniruan yang tidak memuaskan hati. Jangan haraplah lepas ni nak dapat softcopy tugas dengan senang. Barulah faham kenapa ada lecturer tak nak bagi softcopy note. Isu plagiarism memang serius.







SWOT Analysis for this examination




Strength:


Masa yang agak banyak berbanding semester yang lepas-lepas

Master Plan Reconstitution


Weakness:

Bacaan yang belum dihabiskan

- DD2 : 15
- QA : 8
- PK : 8
- PP4 : 10
- SAT : 7
- PE : 5

Opportunitiy:

- Pertolongan Allah yang amat dekat


Threat:


- Pertambahan bahan yang perlu dibaca di saat akhir
- Tanggungjawab yang datang dengan tiba-tiba
- Rasa malas kerana teramat stress
- Kurang jelas matlamat peperiksaan
- Kurang mendekatkan diri kepada Allah

Melepaskan kelingking yang tersepit

Alhamdulillah...
Ada peribahasa berbunyi "Bagai melepaskan anjing yang tersepit"
Maknanya membuat sesuatu kebaikan tapi dibalas dengan kejahatan
Anjing yang dilepaskan mungkin akan menggigit kembali kita

Namun
Ungkapan bagi diri sendiri ini "Bagai melepaskan kelingking yang tersepit"
Dirasakan lebih sesuai digunakan untuk menyatakan
Kelegaan yang amat sangat
Setelah ditimpa kesakitan yang melampau
Barulah terasa kerdilnya diri
Apabila diterima musibah dalam kesempitan masa
Ternyata cara Allah sayangkan hamba-Nya ialah
Dengan memberikan peringatan demi peringatan
Bukankah duri yang tertusuk ke dalam daging akan memberikan penghapusan dosa?

Ok...
Cakap banyak tak guna
Orang kata gambar menceritakan seribu satu makna
Akan kesibukan yang menimpa diri ini



Di kawasan rehat R & R Tapah setelah pulang dari Pulau Pinang sempena lawatan sambil belajar ke kilang Isotron dan Pusat Racun Negara


Satu sudut di bangunan Kulliyyah of Pharmacy untuk menyiapkan kain rentang Program Khidmat Kesihatan Penduduk Cenderawasih 2009 (KKPC 2009)



Esoknya... parking KOP yang penuh dengan kereta sempena Karnival UIAM Kuantan (I-Quest)



Dispensing Right Forum by John Chang and representative from FOMCA (sempena I-Quest juga)


Di bilik mesyuarat HTAA. Menunggu giliran untuk presentation Clinical Nutrition



Banner KKPC '09 yang digantung pada hari Rabu di Masjid Cenderawasih



KKPC '09 yang berlangsung pada hari Sabtu (pagi sampai petang)



Internal Audit Poster Presentation pada minggu berikutnya di KOP


Haa... Jeng... Jeng... Jeng...
Ni gambar yang baru diambil pagi tadi
Sesuatu yang amat penting
Tapi ramai yang tidak mengendahkannya
Lantaran kekangan waktu dan tumpuan dalam kelas
Masing-masing mengharapkan orang lain untuk menguasainya
Lantas, berkemungkinan ramai yang tak faham tadi.... :)

Apapun...
Insya-Allah, penulis akan berusaha mengistiqamahkan diri
TDS....