Last minute!

Kau suka tak kalau kena buat kerja last minute?
Tetiba je dapat tugasan atau arahan yg jelas sekali menidakkan kepuasan hati...

Semua orang mesti marah.

Pastu cakap...
  1. Kenapa tak bagitau awal-awal?
  2. Kenapa sekarang baru nak bagitau?
  3. Ingat senang ke nak ubah?
  4. Takde pilihan dah ke?
  5. Habisla aku kali ni...

Tengokla boleh tak kalau kau...

  1. Beli tiket bas on the spot masa hari raya pertama
  2. Check in hotel masa ada pilihanraya umum kecil kat situ
  3. Nak guna auditorium esok gak yg memang banyak program masa tu
  4. Nak order 100 bungkus nasi ayam hari ni gak dari gerai yg kecil
  5. Baru nak start study bila esok dah nak exam

Sure (InsyaAllah) tak dapat punya, sebab...

  1. Semua perkara ada jadual dan perancangannya sendiri
  2. Ramai org yg berhajatkan benda yg sama
  3. Tapi sumber lak terhad
  4. Jd kenala ikut giliran
  5. Berdasarkan keutamaan

Tapi, macamana pula kalau...

  1. Ada kemalangan yg menyebabkan sesuatu perlu ditangguhkan?
  2. Ada penyakit dan terlantar di hospital?
  3. Org yg minta buat kerja last minute tu seorang yg amat penting (VVIP)?
  4. Berlaku perubahan jadual (samada dicepat atau dilambatkan)?
  5. Kerja last minute ni memberikan kita lebih keuntungan?

Jadi, kesimpulannya;

  1. Perancangan awal perlu disertakan juga dengan backup plan
  2. Mana tau kalau2 ada perkara last minute
  3. Yg mungkin menyebabkan kita terhindar drpd malapetaka yg lebih besar
  4. Sebab perancangan Allah lebih hebat
  5. Selepass berusaha manusia hanya perlu bertawakkal

2 comments:

  1. back up plan :D

    bagus jana neuron bc benda gini
    heh

    ReplyDelete
  2. haha
    stimulate neuron to avoid dementia
    :P

    ReplyDelete